sâmbătă, 30 iunie 2012

Bezele cu caramel,ciocolata si zmeura

     
Alt dulce care imi place mult este bezeaua.Ati ghicit probabil dupa toate aceste postari ca preferatele sunt zmeura,nuca si bezeaua.Asta este topul 3 al preferintelor mele :-)Bineinteles ca de cand cu Provocarea lui Andie ,caramelul a urcat vertiginos in topul preferintelor mele si se afla pe un loc fruntas.
Aceste bezele sunt nemaipomenit de pufoase,gustose si delicioase.N-am de gand sa zic mai multe,va las pe voi sa descoperiti pe bune ce a iesit din aceasta minunata asociere de ingrediente.
Andie ,primesti si acesta reteta pentru Provocarea Dulce Romanie?Sper ca daca ,caci eu acolo o trimit indat'!
O zi pufoasa ca aceste bezele s-aveti !

Ingrediente: 
Bezea:
-400 gr.zahar pudra
-200 gr.albus de ou(cam de la 5 bucati)
-1/2 lingurita cream of tartar
Caramel:
-400 g zahar
-140 g unt
-300 ml. smantana pentru frisca(30 % grasime)
Mai avem nevoie de :
-200 gr.ciocolata
-zmeura proaspata 
-frunze proaspete de menta

Mod de preparare:
Bezea:
1.Pornim cuptorul sa se incalzeasca cam la 220 grade.
2.Batem albusurile spuma pana incep sa devina albicioase dupa care adaugam in prize zaharul pudra si cream of tartar.Nu punem urmatoarea priza de zahar pana nu s-a topit cea dinainte.Mixam bine tot amestecul pana albusurile devin sclipicioase si au o consistenta densa.
                          
3.Intre timp reducem temperatura cuptorului la 110 grade.
4.Punem din compozitia de albusuri intr-un pos cu dui si intr-o tava cu hartie de copt facem mici cuiburi de marimi potrivite prin miscari circulare.
5.Dupa ce am umplut o tava o dam la cuptor pentru o ora,oprim cuptorul si le lasam sa se raceasca inauntru.Suprafata lor trebuie sa fie crocanta.Procedam la fel si cu restul compozitiei,va dura putin dar merita.
Intre timp pregatim si caramelul asa :
6.Punem zaharul intr-o craticioara la foc mediu amestecand ocazional cu o spatula.
7.Cand incepe sa se inchida la culoare,incepem sa il amestecam de la margine catre mijlocul cratitei pentru a evita arderea lui.Continuam sa lasam pe foc pana  pana toate bucatile de zahar se topesc,dar avem grija sa nu il caramelizam prea tare, doar pana culoarea incepe sa devina una aurie si amestecul foarte fluid.
8.In acest moment luam cratita de pe foc si adaugam untul si smantana pentru frisca.Procedam cu atentie deoarece zaharul caramelizat va fierbe si va imprastia  balonasele si aburi care  sunt fierbinti.
9.Punem inapoi pe foc mic si amestecam din cand in cand pana zaharul se topeste complet si consintenta devine una mai groasa dupa care il luam de pe foc.

10.Topim si ciocolata pe baie de abur si apoi incepem sa umplem bezelele.
Punem cate o lingura de caramel in cuiburile bezelelor,apoi putina ciocolata topita.

11.Deasupra punem zmeura proaspata si decoram cu frunzulite de menta.
12.Acum sunt gata sunt bezelele cele gustoase .Pana in momentul servirii le pastram la rece.
Va doresc pofta buna!

12 comentarii:

  1. Dumnezeule , cum arata !!!!!!!!!!! O prezentare superba si o dulcegarie de senzatie !!!!!
    O duminica frumoasa !!!

    RăspundețiȘtergere
    Răspunsuri
    1. Mersi frumos!Ma bucur ca-ti plac.Eu ador bezelele :-)
      Duminica faina si tie!

      Ștergere
  2. Ce este creme of tartar si unde se gaseste?

    RăspundețiȘtergere
    Răspunsuri
    1. Cream of tartar este un fel stabilizator pentru bezea, ca sa zic asa.In timpul coptului bezeaua isi pastreaza forma ferma si culoarea alba,pura.
      Eu l-am cumparat de pe site-ul pastai de vanilie,se poate face comanda aici:http://www.pastaidevanilie.ro/index
      Multumesc!

      Ștergere
  3. Buna :-)

    Si cu untul? Ce se intampla?

    RăspundețiȘtergere
    Răspunsuri
    1. Untul il folosim la caramel,il punem in zahar,dupa ce s-a caramelizat,apoi adaugam frisca.
      Multumesc pentru remarca,acum am corectat!
      Va mai astept cu mare drag:-)))

      Ștergere

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...