sâmbătă, 8 decembrie 2012

Lussekatter~Saint Lucia buns~sau~Cornuri cu sofran

In Suedia, Lussekatter, sau chiflele Sf.Lucia incep sa isi faca aparitia la brutarii in jurul primul weekend inainte de Advent si se pot gasi pe toata perioada lunii decembrie.
Sofranul joaca un rol important in dulciurile de Craciun incepand de la chiflele Lucia si pana la torturi,de aceea,acest desert este unul foarte apreciat si poarta numele sarbatorii Sf.Lucia din 13 decembrie.
*~*
Sarbatoarea Sfintei Lucia este foarte cunoscuta in Suedia, dar s-a raspandit si in Danemarca si Finlanda pana la mijlocul secolului 19.
Aceasta sarbatoare este considerat ''Micul Yule'', adica micul Craciun.
Toata ziua dedicata acestei sarbatori este numita''Lussi'' sau Lussibrunden (mireasa Lussi)deoarece in fiecare familie fiica cea mai mare ii trezeste pe ceailalti membrii familiei imbracata intr-o rochie alba si lunga, la gat cu o esarfa rosie si pe cap cu o coronita din crengute cu 9 lumanari aprinse.
Ziua se termina cu un mare foc la care se aduna toata lumea.
O sarbatoare foarte frumoasa de la care sunt nelipsite si aceste delicii traditionale suedeze.
Enjoy!
Ingrediente:
-150 gr. unt
-600 ml. lapte
-1 gr. sofran
-50 gr. drojdie proaspata
-1/2 lingurita de sare
-150 gr. zahar tos
-180 ml. sirop de porumb
-1 ou
-875-1125 gr. faina alba
-100 gr. stafide
-1 ou pentru uns

Mod de preparare:
1.Punem stafidele intr-un bol si turnam deasupra lor suficienta apa calda cat sa le acopere.Le lasam sa se umfle cu cat mai mult cu ata mai bine deoarece acest lucru le va impiedica sa se arda in timpul coacerii.
2.Punem laptele intr-o tigaie la incalzit la foc mediu pana incep sa se formeze bule la marginea cratitei.Punem sofranul si amestecam usor pana este bine umezit peste tot.Folosim o lingura de inox,nu una de lemn care absoarbe din aroma sofranului.Lasam sa stea cel putin 20 de minute.
Nota:Daca pregatim acest amestec cu o zi inainte este si mai bine deoarece sofranul isi va putea elibera intreaga aroma.


3.Punem la topit untul intr-o cratita la foc mediu.Adaugam laptele cu sofranul si incalzim tot amestecul pana ajunge cam la 98 de grade.
4.Sfarmam drojdia in bolul mixerului.Turnam peste amestecul de lapte si mixam usor pana se dizolva drojdia.Adaugam sarea,zaharul,oul si o parte din faina.Mixam aluatul pana aluatul incepe sa se intareasca, apoi incepem sa il framantam cu mainile pana nu mai este lipicios.
5.Punem aluatul la dospit  si il lasam 30 de minute pana isi dubleaza volumul.
6.Il rasturnam apoi pe o suprafata pudrata cu faina si formam bastonase pe care le rasucim in forma de ''S''.Procedam la fel cu tot aluatul.
7.Cand am terminat de format toate cornurile, le asezam intr-o tava in care am pus hartie cerata si le lasam sa creasca pentru 30-40 de minute.

8.Stoarcem stafidele .Dupa ce au terminat de crescut,punem cate o stafida in centrul fiecarei rasucituri.Batem oul intr-un castronel si cu o pensula ungem fiecare corn.


9.Coacem 5-10 minute cu tava fixata in centrul cuptorului.Cand sunt aurii si suna a gol, le scoatem si le acoperim cu un prosopel.Le putem pastra in congelator  pana la doua saptamani.
Sunt exceptionale!!!
Pofta mare!

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...