joi, 26 septembrie 2013

Tort de ciocolata cu crema de lapte

Un tort de exceptie pregatit dupa reteta doamnei Laura Adamache.
Are o crema de lapte foooarte pufoasa, absolut dementiala.Mi-a placut atat de mult incat am sa o folosesc la multe alte torturi de acum inainte.De ce l-am pregatit?Combinatia atragatoare m-a facut sa il aleg din multitudinea de bunatati pe care le prezinta doamna Laura, dar si pentru ca doresc sa il inscriu la concursul organizat de dansa in colaborare cu Delimano.
Multumesc doamna Laura!!!
Ingrediente:
Blat:(eu l-am pregatit intr-o tava de 16.5-17cm.diametru;daca doriti sa il faceti intr-o tava mai mare, dublati cantitatile)
-190 gr. ciocolata neagra
-45 gr. unt
-30 gr. ulei de floarea soarelui
-75 ml. frisca lichida vegetala indulcita
-3 oua
-75 gr. zahar
-150 gr. faina
-1 lingurita rasa praf de copt
-2 linguri bune de cacao neagra cu continut mare de grasime(22%)
-1 piscatura de sare
Crema de lapte:
-750 ml. lapte
-190 gr.  zahar
-100 gr. faina
-18 gr. amidon de porumb
-150 ml. frisca lichida indulcita
-1/2 pastaie vanilie
Sirop caramel:
-4 linguri zahar brun
-190 ml. apa fierbinte
-1.5 linguri brandy
Crocant de nuci:(in reteta doamnei sunt folosite alune, dar, pentru ca ai mie copii nu se prea impaca cu ele, am inlocuit alunele cu nuci)
-120 gr. nuci
-75 gr. zahar brun
-1/2 lingura apa calda

Mod de preparare:
Blat:
1.Taiem in bucatele marunte ciocolata si o punem intr-o craticioara.Adaugam, untul, cacaua neagra, frisca lichida si uleiul.Amestecam lejer cu un tel pana ciocolata este topita complet dupa care stingem focul.Punem craticioara cu ciocolata deoparte si o lasam sa se raceasca complet.
2.In alt vas mixam galbenusurile cu zaharul pana isi tripleaza volumul, devin aerate si albicioase.
3.In alt vas mixam albusurile cu sarea pana obtinem o spuma teapana si lucioasa.
4.Cand galbenusurile s-au racit complet, adaugam crema de ciocolata si mixam pana totul este bine omogenizat.Adaugam si faina cernuta bine cu praful de copt.Cu un tel, cu miscari usoare de sus in jos  amestecam bine toata compozitia.
5.La sfarsit adaugam si albusurile.La fel lejer, cu miscari usoare, amestecam pana totul este bine omogenizat.
6.Turnam toata compozitia intr-o tava tapetata cu unt si faina.Nivelam bine suprafata si apoi dam tava la cuptor, la foc mediu, pentru 30-35 minute.
7.Cand pandispanul este gata, scoatem tava, o lasam sa se raceasca cateva minute, dupa care rasturnam pandispanul pe un gratar si il lasam sa se raceasca complet.Cand este rece il taiem in trei felii.
Crema de lapte:
1.Intr-o cratita mai mare punem zaharul, faina si amidonul.Amestecam aceste ingrediente usor, dupa care punem laptele si continuam sa amestecam pentru a evita sa se faca cocoloase.
2.Punem apoi cratita pe foc mic si lasam sa fiarba pana crema se ingroasa.Procesul dureaza undeva la 10 minute, timp in care mai amestecam din cand in cand.
3.Oprim focul, acoperim cratita cu o folie alimentara pentru a nu face pojghita si lasam crema sa se raceasca complet.
4.Cat timp se raceste crema, mixam foarte bine frisca pana este spuma.
5.Adaugam treptat cate putin din crema de lapte rece la frisca si continuam mixarea pana obtinem o crema pufoasa.O punem deoparte pana asamblam tortul.
Siropul caramel:
1.Intr-o craticioara punem zaharul si o asezam pe aragaz, la foc mic pe foc, pana se caramelizeaza zaharul.
2.Amestecam din cand in cand si cand zaharul este caramelizat adaugam apa fierbinte.
3.Lasam totul sa fiarba pana zaharul este complet dizolvat.In acest moment luam cratita de pe foc si lasam sa se racesca complet.

Crocantul de nuci:
1.Punem intr-o tigaie alunele taiate grosier impreuna cu zaharul si o lingura de apa calda.
2.Asezam tigaia pe aragaz la foc mic si amestecam pana zaharul se caramelizeaza.Cand are o culoare brun-aurie, rasturnam continutul tigaii pe o foaie de copt si il lasam sa se raceasca.
3.Cand crocantul este rece, il zdrobim mai mare, sau mai mic, depinde cum doriti.
Asamblare:
1.Punem deoparte 5 linguri de crema pe care o vom folosi la imbracat tortul la exterior.
2.Tapetam tava in care am copt blatul cu folie de aluminiu si asezam prima foaie de blat.
3.O insiropam bine si o ungem cu crema.
4.Punem apoi ce-a de-a doua foaie, o insiropam si punem din nou crema.
5.Cu ultima portie procedam la fel.Cand este gata de etajat tortul il dam la rece pentru 30 de minute.
6.Cand timpul de racire a trecut, il scoatem de la rece, indepartam tava si imbracam tortul in crema de lapte ramasa.
7.Presaram deasupra si pe lateral crocant de nuca dupa care dam din nou tortul la rece pentru 3 ore.
8.Cand timpul de racire a trecut, putem servi tortul care este o minunatie pufoasa.
Pofta mare va doresc!

8 comentarii:

  1. Tortul arata splendid , iar suportul ... bestial !

    RăspundețiȘtergere
  2. O minunatie de ce te face sa te lingi pe degete..

    RăspundețiȘtergere
    Răspunsuri
    1. Rocsy apoi sa sti ca bine-ai zis...te lingi pe degete!
      Pup fata draga mie!

      Ștergere
  3. Arata tare bine ,de suport nu mai spun, asa cum ne-ai obisnuit superb! Gabriela.

    RăspundețiȘtergere
    Răspunsuri
    1. Multumesc frumos Gabriela!
      Cuvinte placute ca intotdeauna:)
      Pupik!

      Ștergere
  4. Doamneeeeeee....cum arata !!! Mor incet aci...citind cum l-ai facut....
    Splendid...atat mai pot sa spun, cat despre gust ce sa mai vorbim ? Musai tre'sa incerc si eu crema asta minunata.
    Mult succes la concurs !
    Te tzuc cu drag !

    RăspundețiȘtergere
  5. buna, as vrea sa incerc si eu tortul diseara..dar nu am amidon pt crema..oare merge si fara? Merci mult

    RăspundețiȘtergere

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...