duminică, 29 noiembrie 2015

Supa crema de usturoi cu porumb si salata


Romanii isi sarbatoresc patronul spiritual, pe Sfantul Andrei, la 30 noiembrie.
Noaptea din ajunul Sfantului Andrei este destinata unor obiceiuri care sa asigure protectie oamenilor, animalelor si gospodariilor, pe care taranii romani le-au pus sub obladuirea acestui sfant.
Se zice ca in noaptea de 30 noiembrie lupii se aduna, iar Sfantul Andrei imparte prada, pentru iarna care incepe, fiecarui lup. 
Ziua Sfantului Andrei se mai cheama si Ziua lupului, sau Gadinetul schiop.
*
Ajunul Sfantului Andrei este considerat unul dintre acele momente in care bariera dintre vazut si nevazut se ridica.Se crede ca in aceasta noapte "umbla strigoii" sa fure "mana vacilor", "mintile oamenilor" si "rodul livezilor". 
Ca sa-si apere gospodaria de lupi si impotriva  primejdiilor, taranul roman foloseste usturoiul. In egala masura, casa, grajdul, usile si ferestrele acestora sunt unse cu usturoi pisat, menit sa alunge patrunderea duhurilor rele la oameni si animale. 
Alti gospodari fac o cruce de ceara si o lipesc la vite, insa numai la cele de parte barbateasca: boi, berbeci, armasari, tapi, si anume pe cornul din dreapta.
Tot din cauza lupilor nu se matura toata ziua, nu se da gunoiul afara, nu se ranesc grajdurile, nu se piaptana, nu se fac zgarieturi, nu se face pomana si nu se da nimic cu imprumut. Daca stapanii casei nu muncesc, lupul nu se poate apropia. Totusi, cand soarta scrie altfel, primejdia nu se poate indeparta, caci peste cele hotarate de Sfantul Andrei, nimeni nu poate trece.
*
Ajunul de Sfântul Andrei aduce multă forfotă pentru si pentru fetele şi femeile din Maramureş.
Pe Valea Marei fetele de măritat abia aşteaptă venirea serii ca să-şi poată afla ursitul în timp ce femeile se ocupă de protecţia casei şi a gospodăriei pentru tot anul ce va urma.
Pentru a şti cine le va fi soţ, fetele apelează la celebra turtă din aluat foarte sărat, care după ce este gata de frământat sfârşeşte coaptă pe cărbuni încinşi. Jumătate este mâncată înainte de culcare pentru a face sete, iar cealaltă jumătat pusă în ştergar sub pernă până dimineaţa. 
Visul în care un tânăr vine să-i aducă apă de băut tinerei fete, va fi visat numai dacă măritişul va avea loc în perioada ce urmează postului. Dacă viitorul soţ refuză să apară în vis cu apa de băut, atunci fata respectivă va trebui să mai aştepte. 
Pe cât de nerăbdătoare sunt fetele să pună în practică acest obicei, pe atât de ocupate sunt mamele şi bunicile lor, cu alte îndeletniciri ce trebuiesc făcute numai în ajun de Sfantul Andrei, inclusiv mancarea.
*
Si pentru ca usturoiul este cel care primeaza in aceasta zi va propun si eu o reteta cu usturoi:''supa crema de usturoi cu porumb si salata''.
Este extraordinar de buna atat simpla, dar si imbogatita cu diferite ingrediente adaugate.
Gustul maxim si contrastul perfect eu zic ca este porumbul dulce de la Sun Food.
Salata aduce si ea un plus de prospetime si culoare, fapt pentru o recomand cu mare drag.
Daca va apucati de treaba, va spun ca gasiti conservele Sun Food pe site-ul www.sunfood.ro , dar si pe pagina lor de facebook.
O zi linistita si pofta mare tuturor!

sâmbătă, 14 noiembrie 2015

Masa de toamna pentru Lasatul Secului, pregatita cu conserve Sun Food


Ei, uite ca aproape a mai trecut aproape un an și Crăciunul este aproape.
Azi, sâmbătă, 14 noiembrie, este Lăsatul Secului pentru Postul Crăciunului.
Din rânduielile bisericești aflăm că Lăsatul Secului este în seara de 14 noiembrie, însă, dacă această dată cade miercurea sau vinerea, se ţine cu o zi înainte.
Postul Crăciunului durează 40 de zile și îi pregăteşte pe credincioşi pentru marea sărbătoare a Naşterii lui Iisus Hristos, pe data de 24 decembrie.
Pentru ca sărbătoarea de Lăsatul Secului este o zi de sărbătoare, acesta este un prilej al gazdelor ca să împodobească masa cu cele mai bune bucate prin care să cinstească în casa lor, după datina străbună, sărbătoarea din ajunul Începutului de Post.
Gazda trebuie să știe ce preferințe alimentare au musafirii, iar aceștia să fie serviți cu bucatele preferate. De aceea, fiecare invitat se poate răsfăța din belșug cu cele mai gustoase preparate culinare pe care le adoră în zilele de sărbătoare.
În multe comunități din Ardeal credincioșii spun: "Noi, sărbătorile le ţinem, pentru că şi ele pe noi ne ţin”.

duminică, 1 noiembrie 2015

Cafea la ibric cu aroma de nuca


Datorita lui Green Sugar dulce natural ne putem servi cafeaua in fiecare dimineata fara sa ne mai gandim la calorii.De ce, sau ...cum asa?
Ei bine, va pot spune ca Green Sugar este singurul indulcitor 100% natural, cu 0 calorii și 0 indice glycemic, care nu schimbă gustul cafelei, al ceaiului sau al altor băuturi.
Green Sugar în varianta stick a fost conceput special pentru a fi permanent la îndemână, pentru îndulcirea băuturilor. Cantitatea unui plic a fost stabilită pentru a putea îndulci suficient de mult o cana de cafea, ceai, sau orice altceva doriti pentru un gust dulce si placut.
Datorita formei foarte practice, puteti avea mereu la indemana stick-uri de Green Sugar fie în poșetă sau în buzunar, și astfel savurarea oricărei cafele sau a oricărui ceai, indiferent de oră, va deveni o plăcere.
Enjoy!

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...